Sunday, April 27, 2014

SUSKA или ШУТКА

It seems that i can't find my way to "SUSKA", will you be so kind to show me on the map the easiest way to go there? - ми вика едно Германче кое со женатаму и у ште еден пар нивни пријатели дошло да ја види „Чудесната Земја Македонија“.
ШУШКА?????! - целиот у прашалници повторувам јас..
Yes, yes, "SUSKA"! - па ми вели Германчето, арно-ама, кога ми го виде изразот на лицето му стана јасно дека ќе треба да ми дообјасни кај сака да оди ако сака да му помогнам, па почна троа да се мисли со што најдобро би ми асоцирал.. По неколку секунди му светна нешто, тоа му се виде по озарениот израз на лицето и почна да вика, целиот онака озарен - Zigeuner, Zigeuner!!! - мислејќи очигледно на Ромите и Шутка.
Шутка! - му викам јас!?
Yes, yes, SHUTKA, - целиот радосен што конечно се разбравме, ми вели Германчето и пак повторува, - SHUTKA, ZIGEUNER, ya, ya....
Му објаснив како да стигне до Шутка и пробав да му објаснам дека не е политички коректно Ромите да ги нарекува Цигани... За ова првото сум сигурен дека ме разбра, ама за второто не сум баш.. Ако е да се суди според изразот на неговото лице додека му го објаснував тоа, не ќе да ме разбра...
Хебига, како вика наш народ!? - Попот не го гледај што прави, слушај го што ти зборува... , така и ние, не треба да гледаме дека Германците, Ромите ги викаат Цигани, треба да ги слушаме нивните препораки дека оваа декада што помина е декада на Ромите а не на Циганите, како што милува нашиот народец да каже.
Ај убав ден на сите... :)

No comments:

Post a Comment